Foredrag

English
Historien om verdens største demokrati

Hvad er folkestyre på indisk, og hvad siger det om Indien?

Indien er verdens største demokrati, og et af de få lande uden for Vesten, der har evnet af skabe et bæredygtigt folkestyre med regelmæssige valg og stabile systemskift. Men hvad er indisk demokrati? Og kan det overhovedet kaldes et demokrati, når mange af landets politikere er dybt korrupte og en tredjedel af de folkevalgte står anklaget for forbrydelser?

Vi prøver at forstå demokratiet på indiske præmisser, hvad det siger om Indien, hvad det har betydet for nationen og hvad fremtiden måske bringer.


 


Fra nutid til fortid og tilbage igen

Om tilblivelsen af det moderne Indien

Taj Mahal er Indiens vartegn og er blevet kaldt ”en tåre på tidens kind”, for historien om den ikoniske bygning er så trist, at den stadig gør ondt. Taj Mahal er et knækket spejl, der viser de smukkeste og mørkeste sider ved den mogulske tid – de 500 år, hvor muslimerne herskede over Indien.

For nogen symboliserer bygningen de skønneste facetter af det mangfoldige Indien. For andre er det indbegrebet af hinduernes deroute. Det er selveste kampen om det moderne Indien, der er i spil, og kampen er mere aktuel end nogensinde.

Men historien om Taj Mahal er blot én af mange, som stadig præger Indien i dag, og som er afgørende for vores forståelse af dette mærkelige land. I foredraget dykker vi ned i fire historiske begivenheder, der til sammen spænder over 4.000 år. Alle har de sat dybe spor i den indiske folkesjæl, i samfundet og i forestillingen om det moderne Indien. Men hvad skete der den gang? Og hvorfor er de gamle hændelser stadig aktuelle?


Fra bramin til kasteløs

Historien om kastesystemet og den guddommelige undertrykkelse

Kastesystemet er måske den vigtigste og mest velkendte sociale institution i Indien. Det er også den mest misforståede. Vi forestiller os en struktur støbt i cement, hvor alle kender deres plads og accepterer deres lod i livet. Braminerne ligger øverst i hierarkiet og de kasteløse nederst, for det handler jo om karma og kosmisk retfærdighed, og inderne er fatalister. Tror vi. Men dét er kun en lille del af sandheden. Mange, selv på bunden af systemet mener, at de i virkeligheden er braminere eller højkaster, der er blevet snydt i historiens lotteri, og endt som kasteløse.

I foredraget skærer vi indtil benet af kastesystemet, og prøver at komme myterne til livs. Vi skuer tilbage i historien og ser på hvordan det opstod. Vi tager et vue over udviklingen, og ser på kastesystemet i dag, ikke mindst i lyset af udviklingen de seneste 20 år, hvor de laveste kaster har mobiliseret sig politisk. I dag er kastesystemet under hastig forvandling. Det er både vigtigere end nogen sinde, og på vej mod en slags opløsning.


Hvad sker der, lige nu…?

Fem aktuelle emner tages under behandling

Indien er i konstant bevægelse, men det er sjældent noget vi hører om i Danmark. Vi kigger på de mest aktuelle sager, dem som rammer de indiske forsider lige nu. Vi går bag om historien, tilbage i historien og rundt om historien. Vi kigger ud i fremtiden  og relaterer begivenheden til de store forandringder, som præger Indien i dag. Se i øvrigt bloggen for en fornemmelse af form og indhold.


 

Hindumania

Om hindunalisternes sejr og den ny statsminister Modi

De mere ekstreme hindunationalister mener, at guden Rama var en historisk person, der levede i kød og blod for 9000 år siden, og at han fløj til Sri Lanka i verdens første flyvemaskine, da han skulle udkæmpe sit episke slag mod dæmonen Ravanna. De mener, at det oldhinduistiske samfund befandt sig på et teknologisk niveau, der overgik nutiden, komplet med biler, fly og interplanetariske rumrejser, atomkraft, avanceret radarteknologi og kunstig befrugtning.

Men så kom muslimerne og satte et punktum for den hinduistiske guldalder. Dernæst fulgte den britiske kolonimagt, og endelig kom Kongrespartiet efter uafhængigheden, der skabte et sekulært Indien, der hyldede pluralisme og mangfoldighed. Det hindunationale vendepunktet skete den 16. maj 2014, da Narendra Modi vandt sin jordskredssejr og blev Indiens ny statsminister. Vi stiller skarpt på statsministeren og hans hindunationale bagland. Hvem er de? Hvad vil de? Er statsministeren enig? Og hvad betyder det for Indiens fremtid?


Skrankepaverne

Om korruption i Indien, hvorfor og hvordan

Set med nutidens øjne var Bofors-skandalen i 1989 nærmest rørende i sit omfang: to kufferter med 70 millioner kroner til højtstående embedsmænd og ministre i forbindelse med køb af svenske artillerikanoner. Og sagen førte tilmed til Rajiv Gandhis valgnederlag. I dag er situationen en anden. Fra 2010-12 kostede de tre største sager statskassen 700 milliarder kroner til sammen, og der var ingen statsministre, der trak sig. Den siddende fik kun et par rids i lakken. Dertil kom en urskov af mindre sager, der hver især overgik Bofors med flere alen. Hvad sker der for Indien?

Korruptionen anses i dag for at være Indiens største spændetrøje i forhold til økonomisk og social udvikling. Med udgangspunkt i konkrete sager, stiller vi skarpt på korruptionens anatomi. Hvordan opstår korruption? Hvorfor er det gået så galt for Indien? Og hvordan kommer de svøben til livs? For selvom korruptionen nok er værre end nogensinde, er modstanden også voksende. Statsmagten og de politiske partier udfordres af et stadig mere aktivistisk civilsamfund, og utilfredse vælgere siger fra. Er Indien ved et vendepunkt?


Nedenstående foredrag udbydes også, men mangler uddybende tekst.


Indisk politik og andre beskidte kneb
En skildring af det forrige valg, fra første parket


Bollywood
Et spejlbillede af Indien


Fra sømseng til yogamåtte
En fortælling om yogaens vandring fra øst til vest og hjem igen


 

 

image_pdfimage_print
English