Fra bramin til kasteløs

Historien om kastesystemet og den guddommelige undertrykkelse

Kastesystemet er måske den vigtigste og mest velkendte sociale institution i Indien. Det er også den mest misforsåede. Vi forestiller os en struktur støbt i cement, hvor alle kender deres plads og accepterer deres lod i livet.

Braminerne ligger øverst i hierarkiet og de kasteløse nederst, for det handler jo om karma og kosmisk retfærdighed, og inderne er fatalister. Tror vi. Men dét er kun en lille del af sandheden. Mange, selv på bunden af systemet mener, at de i virkeligheden er braminere eller højkaster, der er blevet snydt i historiens lotteri, og endt som kasteløse.

I foredraget skærer vi indtil benet af kastesystemet, og prøver at komme myterne til livs. Vi skuer tilbage i historien og ser på hvordan det opstod. Vi tager et vue over udviklingen, og ser på kastesystemet i dag, ikke mindst i lyset af udviklingen de seneste 20 år, hvor de laveste kaster har mobiliseret sig politisk.

I dag er kastesystemet under hastig forvandling. Det er både vigtigere end nogen sinde, og på vej mod en slags opløsning.