Forord

Da Indiens nobelpristager i økonomi, Amartya Sen, i slutningen af 80’erne lagde vejen forbi Harvards store universitetsbibliotek, konstaterede han, at alle bøgerne om Indien var klassificeret under ”Religion”. Indien var stadig fanget i et spind af orientalsk mystik, med tilhørende slangetæmmere, guruer og fakirer på sømmåtter.

Men Indien trak også rundt på en mørkere side, historien om det ludfattige, bundkorrupte og svært overbefolkede land, hvor store dele af befolkningen levede i armod og undertrykkelse, med kvinder og kasteløse som de mest udsatte. Begge fortællinger lever stadig i bedste velgående, Indien er enten guddommelig eller frastødende.

Med denne bog fortæller jeg en anden historie om Indien; historien om de skelsættede sociale og politiske forandringer, som har rullet ind over landet siden starten af 90’erne. Historien om Indiens genfødsel i det 21. århundrede, på godt og ondt.

Det er en vigtig historie, for Indien er i dag en global sværvægter, et land med verdens største demokrati, verdens næststørste befolkning og verdens tredje største økonomi målt på købekraft. Indien blev grundlagt på en vision om pluralisme og multikulturalisme, og er en af de få nationer uden for Vesten, som har formået at skabe et levende og langvarigt demokrati på egen hånd.

Jeg håber, at jeg med denne bog kan nuancere billedet af Indien, og skærpe interessen for et land, som vi har al mulig grund til at beskæftige os med. Indien har meget mere at byde på end kaos og korruption, yoga og meditation.