Foredrag

Jeg tilbyder foredrag og workshops til alle, som ønsker at forstå det moderne Indien. Jeg er en erfaren underviser og foredragsholder, med stærk fokus på den gode historie og skæve anekdote. Alle mine foredrag kan tilpasses i længde og indhold. Mine målgrupper er typisk:

 • Højskoler, efterskoler og gymnasier, som ønsker at gennemføre temadage om Indien.
 • Foreninger og menighedsråd, som ønsker en bedre forståelse af dette mærkelig land, Indien.
 • Virksomheder, som ønsker at holde deres medarbejdere orienterede om indiske forhold ifm. deres arbejde.

*) Se også referencer nederst på siden

Verdens største demokrati: Kan Indien overhovedet kaldes et folkestyre, når en tredjedel af de folkevalgte står anklaget for forbrydelser, der omfatter mord, kidnapning og landevejsrøveri? I dette foredrag stiller vi skarpt på verdens største demokrati. Er det Indiens største præstation som nation, eller bare et kæmpe stort fupnummer? Vi prøver at forstå demokratiet på indiske præmisser: Hvordan afspejler folkestyret det indiske samfund? Og hvordan afspejler de politiske kampe Indiens grundlæggende brudflader? Ét er sikkert… Indisk politik er en meget kraftigere suppe end den danske!

Kvinder & kaste i Indien: Hvorfor findes der en særlig afdeling for svigermødre i Delhis største fængsel? Hvad betyder det, når en pige beskrives som ”hvedeagtig” i en indisk bryllupsannonce? Og hvordan kan en kasteløs kvinde blive leder af en delstat med over 200 milioner indbyggere? I dette foredrag ser vi nærmere på kvinder og kaste i Indien, to emner, som dominerer den ofte begrænsede danske mediedækning om Indien. Bag de grelle historier gemmer sig en større historie om sædernes forfald, sejlivede traditioner, og en moderne tid, der trænger sig på. 

Indiens stærke mand: For nogle måneder siden vandt statsminister Narendra Modi en klar sejr ved det indiske valg. Mod alle forventninger øgede han sit mandattal – en uhørt præstation for en siddende indisk statsminister. Alt tyder på, at Modi kommer til at dominere indisk politik de næste mange år. Men hvem er denne Modi, der trodser den politiske tyngdekraft? En hardcore hindunationalist, der splitter landet langs religiøse skel? Eller manden, der vil forvandle Indien til en regional stormagt og en global spiller i det 21. århundrede?

Polyesterprinsens arv: Dhirubhai Ambani startede som benzintank-passer i Yemen, fortsatte som polyester-grossist i Bombays basar, og endte som grundlæggeren af Reliance, Indiens største virksomhed målt på omsætning. I dag bor hans ene søn Mukesh i en privat skyskraber på toppen af Cumballa Hill i Mumbai, mens den anden søn Anil er på fallittens rand. Med udgangspunkt i Ambani-familien historie, ser vi nærmere på indisk økonomi, som længe har underpræsteret, men i dag synes at være i kraftig vækst. Hvorfor gik det som det gjorde? Og hvad kan vi forvente af fremtiden?

Brug & misbrug af indisk historie: For et par år siden vakte Indiens statsminister Modi opsigt, da han i ved indvielsen af et hospital fremhævede elefantguden Ganesha som eksempel på fortidens indiske lægekunst: “Der må have været en kirurg, som placerede et elefanthoved på en menneskekrop og derved opfandt plastikkirurgi”. Velkommen til et foredrag, der tager fat om den kulturkamp, der raser i Indien lige nu, hvor historien er det skarpeste våben. Hvordan bruges og misbruges historien i indisk politik? Og hvad er det for en ny fortælling om Indien, der folder sig ud netop nu?

Fra sømseng til yogamåtte: Det vakte en del postyr, da professor Mark Singleton i 2010 udgav bogen Yoga Body, der dokumenterede, at den moderne yoga var en blanding af oprindelig Hatha yoga, bodybuilding og skandinavisk nazi-gymnastik fra Ollerup højskole. I dette foredrag ser vi nærmere på yogaens vandring fra øst til vest og hjem igen. I dag er yoga blevet en vigtig brik i den hindunationale genoprustning i en global verden, og et trumfkort i indisk soft power. Hvis du vil have syn for sagen, så tag ned i Kongens Have den 21. juni. Hvert år.

Historien om Trankebar: I anledning af 400-året for Ove Gjeddes ankomst til Indien i 2020 ser vi nærmere på vores gamle koloni, og tager pulsen på forholdet mellem Danmark og Indien i dag (UNDER UDVIKLING).

Se referencer her:

Referencer

Send en mail hvis du ønsker yderligere information, eller ring på +45 2987 8887:

  Dit navn (skal udfyldes)

  Din e-mail (skal udfyldes)

  Emne

  Din besked

  twitter