Kastekrigere, lokalpatrioter & udbrydere

I løbet af 1990’erne opstod en række nye partier i Indien, som ændrede det politiske landskab; lavkastepartierne og de regionale partier. For præciseringer, se nedenfor (*).


Samajwadi Party (SP) ”Det socialistiske parti”. Symbol: En cykel. Stiftet i 1992 af Mulayam Singh Yadav, som stadig leder partiet, med hans søn Akhilesh Yadav som frontfigur. Udbryder fra Janata Dal. Aktiv i Uttar Pradesh.


Bahujan Samaj Party (BSP) ”Folkets flertal”. Symbol: En blå elefant. Stiftet i 1983 af Kanshi Ram. Ledes i dag af Behenji Mayawati. Aktiv i Uttar Pradesh og tildels i Punjab, Haryana og Madhya Pradesh. Tilstræber en national profil.


Rashtriya Janata Dal (RJD) ”Det nationale folks part”. Symbol: En stormlampe. Stiftet i 1997 af Lalu Yadav, som stadig leder partiet. Udbryder fra Janata Dal. Aktiv i Bihar.


Janata Dal United (JDU) ”Det forenede folkeparti”. Symbol: En pil. Stiftet i 2003 af Sharad Yadav, Nitish Kumar og George Fernandez. Ledes i dag af Sharad Yadav, med Nitish Kumar som frontfigur. Udbryder fra Janata Dal. Aktiv i Bihar.


Biju Janata Dal (BJD). Symbol: En konkylie. Stiftet i 1997 af Naveen Patniak. Udbryder fra Janata Dal. Aktiv i Odisha.


All India Trinamool Congress (TMC). Symbol: Blomster og græs. Stiftet i 1998 af Mamata Banerjee. Udbryder fra Kongrespartiet. Aktiv i Vestbengalen.


Nationalist Congress Party (NCP). Symbol: Et vækkeur. Stiftet i 1999 af Sharad Pawar. Udbryderparti fra Kongrespartiet. Aktiv i Maharasthra.


Shiv Sena (SS). Symbol: En bue og pil. Stiftet i 1966 af tegneserieforfatter Bal Thackeray. Rabiat antimuslimsk og lokalpatriotisk parti. Aktiv i Maharasthra.


Shiromani Akali Dal (SAD). Symbol: En vægt. Stiftet i 1920 som det oprindelige punkabi selvstændighedsparti. Et af Indiens ældste politiske partier. Aktiv i Punjab.


Telugu Desam Party (TDP). Symbol: En cykel. Stiftet i 1982 med henblik på delingen af Andra Pradesh og dannelsen af Telangana. Aktiv i Telangana.


Dravida Munnetra Kazhagam (DMK). Symbol: En solopgang. Stiftet i 1949 af Natarajan Annadurai, anført af Kalaignar Karunanidh. Udbryder af det oprindelige tamilske selvstændighedsparti Dravidar Kazhagam. Aktiv i Tamil Nadu.


All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK). Symbol: To blade. Stiftet i 1972 af MG Ramachandran, ledes af Jayajalithaa. Udbryderparti fra DMK og hinandens værste fjender. Aktiv i Tamil Nadu.


*) Yderligere præciseringer…

  • Sondringen mellem lavkastepartier og regionale partier kan være diffus, for de fleste af dem er i grunden begge dele: de står kun stærkt i en enkelt delstat, og deres vælgere kommer fra de laveste kaster.
  • Den væsentligste forskel på regionale partier og lavkastepartier er deres politiske fokus. Kastepartiernes henvender sig direkte til specifikke underkaster, mens de regionale partiers fokuserer på delstatens interesser på bekostning af centralmagten i Delhi. Også denne sondring kan være diffus og overlappende i virkeligheden.
  • Kastepartierne kan bedst (og mest entydigt) defineres som de partier, der opstod i kølvandet på opløsningen af lavkastepartiernes moder, det gamle Janata Dal (Folkepartiet), der besejrede Kongrespartiet i 1977 og 1989. Af samme grund indgår ordet “Janata” (Folke) ofte i deres partinavn. Disse partier opstod i starten af 90’erne.
  • De regionale partier kan opdeles i to grupper; de relativt gamle partier, der opstod på drømmen om større uafhængighed fra centralmagten i Delhi, og tidligere lokalafdelinger af Kongrespartiet, der omdannede sig til selvstændige partier. De regionale partier er især aktive i delstaterne langs Indiens østkyst, samt i Punjab og Maharasthra.