Velkommen

Det står påfaldende lidt om Indien i de danske medier, og når det endelig sker, handler det mest om overgreb på kvinder & kasteløse, eller skønheden ved yoga & meditation. Det er – for at være en smule akademisk – en gammel fortælling, der gentager sig; Indien er enten frastødende eller guddommelig.

Bloggen her er et opgør med denne sort/hvide fortælling. Jeg ønsker at bringe Indien længere frem på den danske nethinde, og berette om de skelsættende forandringer, der sker i landet lige nu.

For der er al mulig grund til at interessere sig for Indien; landet favner verdens største demokrati, den næststørste befolkning og tredjestørste økonomi, målt på købekraft. Ifølge den indiske regering, overgår landets vækst nu Kinas, selvom onde tunger vil vide, at tallene er manipulerede.

Uanset hvad, så  rummer det indiske marked stort potentiale, som de fleste vestlige lande flokkes om. Bare ikke Danmark. I dag kunne Jyllands-Posten berette, at ”et storstilet dansk eksportfremstød i Indien” netop er blevet aflyst. Det var ellers meningen, at en dansk delegation skulle have besøgt Indien i slutningen af november, med udviklingsminister Jan Trøjborg i spidsen. Men interessen  var for ringe. Der var kun 12-15 tilmeldinger og minimumskravet lød på 25. Artiklen rundede af med denne triste svada:

”Dansk Industri vurderer, at den danske eksport til Indien i dag er alt for lav i forhold til det store marked og de store muligheder, der er i et land med en befolkning, der for nylig har rundet en milliard mennesker. Den danske eksport til Indien er siden 1995 faldet kraftigt og udgjorde sidste år kun 996 mio. kr.”

Helt så grelt er det ikke. Ifølge Dansk Industri har eksporten til Indien været støt stigende siden 2000, og lå i 2014 på 2.1 mia. kroner. Men den grundlæggende konklusion er korrekt; dansk eksport er ”alt for lav i forhold til det store marked”.

Ifølge Indiens-blogger på Berlingske Business, Jacob Risgaard Knudsen,  skyldes det,  at “Indien slet ikke er på radaren blandt danske virksomheder”, og at dem, der forsøger “tit angriber markedet forkert”. Vi fejler som følge af manglende interesse og viden.

Dette er ikke en erhvervsblog, selvom man ellers skulle tro det modsatte med al den snak om eksport. Jeg har et bredere sigte, og skriver om de politiske, økonomiske og sociale forandringer, der sker i Indien lige nu, både de store tendenser og de små pudsige historier.

Jeg håber I kan lokkes med på rejsen. Det er en spændende historie, til tider forstemmede, ofte opløftende og altid overraskende. Og den er kun lige begyndt. Vær hilset.

twitter